Onderhoud aan uw houten vloer

Eens in het jaar is het verstandig om uw houten vloer weer een goede beurt te geven. Hier onder geven wij u een paar tips en adviezen om het optimale uit uw vloer te halen.

Houten vloer in de olie

Een houten vloer vraagt iets meer onderhoud dan een PVC of laminaat vloer. Hout is namelijk een natuurproduct, het leeft en kan bijvoorbeeld bij koude en warme invloeden werken. Daarom is het belangrijk om 1 á 2 maal per jaar (afhankelijk van het gebruik) de vloer in de olie te zetten. Door dit jaarlijks te onderhouden vergroot uw het levensgebruik van uw vloer en kunt u er langer van genieten.

De vloer kan licht vochtig ( met een goed uitgewrongen doek) worden afgenomen met een mengsel van wat en Kroon Parket pH-neutraalreiniger. Het is verstandig om dit niet al te vaak te doen, omdat er toch een klein gedeelte van de olie wordt aangetast. Hierdoor zal de vloer eerder opnieuw in de olie moeten worden gezet. Een vloer die met olie verzadigd is zal minder snel vuil aantrekken dan een vloer die regelmatig wordt afgenomen met een lichtvochtige doek.

Houten vloer in de lak

Een houten lakvloer heeft een ander onderhoudsadvies van een geoliede vloer. Voor lakvloeren heeft Kroon Parket een speciaal onderhoudsprogramma dat uit reinigings- en onderhoudsmiddelen bestaat.

Als uw vloer voor het eest of opnieuw in de lak is gezet, is het belangrijk om te weten dat u na 14 dagen pas het onderhoudsmiddel aan mag brengen. Tot die tijd de vloer niet vochtig reinigen, geen matten plaatsen en niet te zwaar belasten. Bij een gelakte vloer is het belangrijk om een polishlaag aan te brengen, deze laag beschermt uw laklaag. Door deze laag een aantal maal per jaar aan te brengen, kunt u voorkomen dat de laklaag slijt. Het aanbrengen van de polishlaag doet u met de Lecol Easy Polish zijdemat OH-41. Voor dat u een nieuwe polishlaag aanbrengt is het belangrijk om de vloer eerst te ontvetten, zodat de nieuwe laag beter kan hechten. Het ontvetten van de vloer doet u met de Lecol remover of neutraalreiniger.

De periodes tussen het aanbrengen van de nieuwe polishlagen kunt u de vloer gewoon reinigen met de Neutraalreiniger. Gebruik overigens ook nooit een ander aangegeven reinigingsmiddel. Deze kunne de onderhoudslagen of laklaag beschadigen en bestaat er een risico dat uw vloer verkleurt en de nieuwe polishlaag slecht hecht.

 

 

Tips voor uw vloer

  • Gebruik geen allesreinigers zoals, groene zeep, Ajax, Cif en Andy
  • Zorg ervoor, dat u direct bij de voor- en of achterdeur een goede inloopmat plaatst. Zo voorkomt u dat het vuil op de vloer komt.
  • Plaats plantenbakken met openingen nooit direct op de vloer. Zet bij voorkeur bijvoorbeeld een schaal, zodat er geen water op de vloer kan lekken. Het water kan kalkplekken veroorzaken en het hout beschadigen.
  • Plaats onder uw tafels, stoelen e.d. viltjes, hiermee voorkomt u ernstige beschadigingen.
  • Bij lage luchtvochtigheid is het zinvol om een luchtbevochtiger aan te schaffen.
  • Met goed onderhoud voorkomt u snelle slijtage van uw vloer.
  • Een vloer is een gebruiksvoorwerp. Lichte beschadigingen en deuken doen zeker geen afbreuk aan de natuurlijke uitstraling van uw vloer.

Het huren van de Floorboy

Met de Floorboy is het aanbrengen van de onderhoudsolie een fluitje van een cent. U kunt de Floorboy huren bij Kroon Parket. Dit kan per dag of een heel weekend. Verstandig is om de vloer eerst intensief te reinigen met intensiefreiniger en een rode pad voor onder de Floorboy. Daarna brengt u (als de vloer weer droog is) met een witte pad de olie gelijkmatig aan. Verstandig is om de Floorboy vooraf te reserveren. Wij leggen u graag uit hoe u deze optimaal kunt gebruiken.

Bezoek aan de showroom

Het kan goed zijn dat u na het lezen van deze blog nog vragen heeft over het onderhoud van uw vloer. Kom dan gerust langs in de showroom in Sassenheim of Hillegom voor vrijblijvend advies en welk onderhoud het beste uw vloer past. Of neem contact op via de telefoon of e-mail.

martin zethof
martin zethof
Artikelen: 13