Afwerking van uw parketvloer

Het kiezen van de geschikte afwerking is een persoonlijke afweging, want uiteindelijk bepaalt het houtsoort en de afwerking samen hoe uw vloer eruit komt te zien. De keuze hangt af van een aantal punten. Er valt behoorlijk wat te kiezen qua kleur, glansgraad, onderhoud en duurzaamheid.

De keuze hangt af van een aantal punten. Heeft u bijvoorbeeld huisdieren of kleine kinderen? Dan kan de keuze anders worden dan als u alleen woont zonder huisgenoten.

Hieronder zullen wij een aantal mogelijkheden opnoemen en de verschillende afwerkingen voor u uitleggen.

Parketlak

Parketlak zorgt voor een beschermlaag op het hout. In twee of drie lagen wordt er een slijtlaag aangebracht. Deze laag zorgt voor bescherming. Zolang deze beschermlaag intact blijft, volstaat stofzuigen en dweilen. Is de laklaag plaatselijk doorgesleten dan zal de vloer in het gehaal geschuurd moeten worden. Dat zal gemiddeld om de 7 jaar zijn. De levensduur van de laklaag kan worden verlengd door de gehele vloer 2 á 3 keer per jaar in de polish te zetten.

Parketlak is transparant, dat wil zeggen is dat er geen kleurpigment aan kan worden toegevoegd.

Parketolie

Olie beschermt het hout van binnenuit, dat betekent dat het olie in het hout trekt. Het vormt dus geen slijtlaag. Bij veel olie-merken volstaat 1 laag, daarnaast is olie ook goedkoper dan lak. Door het gebruikt zal de bescherming afnemen waardoor water in het hout zou kunnen trekken. Door de vloer jaarlijks van een nieuwe laag olie te voorzien kunt u dit soort beschadigingen voorkomen en de levensduur verlengen. Een olievloer kan, mits het goed onderhouden wordt, om de 15 jaar geschuurd worden. Dit houdt wel in dat het jaarlijks in de onderhoudsolie gezet moet worden. Onderhoud kan ook plaatselijk gebeuren. Bij ons kunt u gebruik maken van de Floorboy. Hiermee is het aanbrengen van de onderhoudsolie een fluitje van een cent.

Een olie-afwerking is mat of subtiel zacht glanzend en in heel veel kleuren leverbaar. Wit en grijstinten zijn u erg populair. De vloer wordt tegelijk gekleurd en beschermd.

Hardwaxolie

Een van de andere afwerkingen is hardwaxolie. Sommige hardwax producten zijn filmvormend en te vergelijken met een laksysteem. De slijtweerstand is welk lager dan die van lak, waardoor de onderhoudsfrequentie hoger zal liggen. Denk hierbij aan eens per 2-3 jaar een nieuwe laag en jaarlijks plaatselijk bijwerken. Andere hardwax producten lijken qua resultaat en verwerking op olie. Door de wax worden de bovenste houtporiën gevuld en zal het eindresultaat een beetje minder mat zijn dan een geoliede vloer. Ook in hardwaxolie zijn heel veel kleuren mogelijk.

Bezoek aan de winkel

Heeft u na deze blog toch nog vragen over een van de bovenstaande afwerkingen? Komt gerust langs in de winkel voor een passend advies.

martin zethof
martin zethof
Artikelen: 13