Vloerverwarming bij Kroon Parket

Kroon Parket is het adres, waar u terecht kunt voor allerlei soorten vloeren voor ieder budget. Onder het genot van een kopje koffie, maakt u kennis met onze zorgvuldig uitgezochte collectie. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit een mooie strakke laminaat vloer. De trend  op dit moment is de uiterst stille PVC vloer, ideaal voor vloerverwarming. Waar Kroon Parket bekend om staat is uiteraard de houten vloer, van strook tot traditioneel.
Elke vloer is mogelijk en dit maakt Kroon Parket Uniek in de Bollenstreek en de Haarlemmermeer.
U bent van harte welkom in een van onze vestigingen. 

cbw logo

VLOERVERWARMING

een warm onthaal voor elk huis

ingeslepen vloerverwarming 01
ingeslepen vloerverwarming 02
ingeslepen vloerverwarming 03
ingeslepen vloerverwarming 04

Waarom vloerverwarming ?

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming. De voordelen zijn dan ook zeer duidelijk. Vloerverwarming geeft in de eerste plaats de meest gelijkmatige en behaaglijke warmte. Uit onderzoek is gebleken dat de ideale ruimtetemperatuur bij vloerverwarming 1 tot 2 graden Celcius lager ligt dan bij andere verwarmingssystemen. Een graad  lager vermindert het energieverbruik al met vijf tot zes procent !
Bovendien is vloerverwarming een zogenaamde Laag Temperatuur Verwarmingssysteem (LVT).
Dit betekent dat het toegepast kan worden bij installaties die uitgaan van een aanvoer temperatuur die lager is dan 55 graden Celcius. 

vloerafwerking vloerverwarming 01
vloerafwerking vloerverwarming 02
vloerafwerking vloerverwarming 03
vloerafwerking vloerverwarming 04

Er wordt veel getwijfeld of houten vloeren, parket, PVC en laminaat wel op vloerverwarming kan ? 

Het antwoord is eenvoudig; JA !!! 

De twijfel komt wellicht door de uitzonderingen. Er zijn nu eenmaal opties die je beter niet kunt doen, maar dit geldt ook voor vloeren die niet op vloerverwarming worden gelegd. Eigenlijk is een houten-, PVC-  of laminaatvloer op vloerverwarming zelfs beter dan met radiatoren!
Dit komt omdat er een zeer gelijkmatige, en relatieve lage verwarming is waardoor hout, PVC of laminaat bijna niet uitzet of krimpt.
Dit in tegenstelling tot cv-leidingen van radiatoren waar de temperatuur veel afwisselender en hoger is en voor plaatselijke uitdroging van de vloer kan leiden. Kroon Parket verkoopt geen vloeren welke niet verstandig zijn en verleent daarom volledige garantie voor vloeren op vloerverwarming.
Ook kunt u terecht voor de vloerverwarming zelf, zodat zowel de verwarming als de houten- laminaatvloer
door Kroon Parket geplaatst worden, onder volledige garantie. 
Kroon Parket heeft zich verdiept in deze materie en hebben een ruime ervaring in het plaatsen van parket, PVC en laminaat op vloerverwarming.
Wij bieden u de oplossing voor het plaatsen van een parket- laminaatvloer op diverse vloerverwarmingssystemen, voor zowel hoofd- als bijverwarming.

vloer verwarming

Veel gestelde vragen over vloerverwarming !

Steeds vaker worden parket, PVC en  laminaat en vloerverwarming met elkaar in “contact” gebracht. Dit is niet zo verwonderlijk. Vloerverwarming zorgt voor een optimaal en comfortabel verwarmde omgeving. Steeds meer huishoudens kiezen voor vloerverwarming in combinatie met een houten- of laminaat vloer. In landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Scandinavische landen wordt al jaren nagenoeg alleen maar met vloerverwarming gewerkt. Ook in ons land zien steeds meer mensen de voordelen van vloerverwarming ten opzichte van de conventionele manieren van verwarmen. Doordat vloerverwarming “overal” is zijn er geen koude en warme plekken meer maar is alles aangenaam. Ook de lagere verbruikskosten zorgen ervoor dat het bij nieuwbouw vaker wordt toegepast.

Parket / laminaat en vloerverwarming gaan perfect samen. Hout blijft wel een natuurproduct dat gevoelig is voor schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Daarom zullen wij bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen en dient u zich aan bepaalde voorschriften te houden om een probleemloze combinatie van parket en vloerverwarming mogelijk te maken. Ook al volgt u alle voorschriften nauwkeurig op, kan het toch voorkomen dat (tijdens het stookseizoen) sprake is van enige naadvorming. Dit is het normale gedrag wat ook zou gebeuren als er niet sprake is van een vloerverwarming en dient geaccepteerd te worden. Een luchtbevochtiger beperkt dit door de luchtvochtigheid op peil te houden. Met onderstaande informatie willen wij u een leidraad geven, die er zorg voor draagt de risico’s tot een minimum te beperken.

Er bestaan verschillende vloerverwarmingssystemen, te onderscheiden in ‘natte’ systemen en elektrische systemen. De natte (met waterleidingen) systemen kunnen als hoofd- of bijverwarming gebruikt worden. 

Bij het ‘natte’ systeem liggen de verwarmingsleidingen in de (cement) afwerkvloer. De afwerklaag boven de waterleidingen heeft bij 3 cm dikte meer met sterkte en warmtespreiding in de vloer. Dit systeem kan alleen worden toegepast bij nieuwbouw of een drastische verbouwing. Ook bestaat er de mogelijkheid van infrezen in de bestaande vloer, de leidingen liggen dan ondieper en heeft hierdoor iets minder spreiding. Laat u door ons adviseren welke uitvoering hiervoor geschikt is in combinatie met de gewenste parket- laminaatvloer. U kunt ook de vloerverwarming door ons laten aanbrengen zodat we zeker weten dat de combinatie geschikt is.

Daarnaast bestaan er elektrische systemen. Deze systemen bestaan uit dunne matten (met geïntegreerde verwarmingselementen) die rechtstreeks onder het parket / laminaat worden geplaatst. Deze verwarming wordt meestal als bijverwarming toegepast. Het is belangrijk dat u ons de juiste informatie verschaft over het gewenste / toegepaste systeem, zodat wij uw vloer daarop kunnen afstemmen.

Parket is een verzamelnaam voor veel soorten houten vloeren. Laminaat heeft een kunststof bovenlaag, vaak met de kleur van een houtsoort. Bij parket bepalen de eigenschappen van het hout of de parketvloer geschikt is voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Nerveuze houtsoorten als beuken, essen, maple, robijn en jatoba zullen snel uitzetten en krimpen. Dit komt door verandering in temperatuur en luchtvochtigheid. Hierdoor zijn deze houtsoorten minder geschikt om een parketvloer van te maken (geldt niet voor laminaat !) en zullen ook in combinatie met vloerverwarming voor meer problemen zorgen. Niet doen dus. Wij adviseren u om te kiezen voor houtsoorten die het minst gevoelig zijn voor schommelingen in vochtgehalte en temperatuur, zoals eiken, merbau en afzelia. Met name verouderde of thermisch behandelde vloeren zijn uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Een belangrijke consequentie van vloerverwarming is dat de temperatuur maar geleidelijk mag variëren om krimp en zwelling van het hout (en daardoor scheuren!) te voorkomen. Dus niet ‘s avonds de verwarming laag zetten en de volgende ochtend de thermostaat weer omhoog zetten. Een vloerverwarmingssysteem onderscheidt zich hierin namelijk, daar het een traag systeem is. Dit houdt in dat het langer duurt voordat de ruimte op temperatuur is en voordat de warmte uit de ruimte is. Het stookgedrag is dus erg belangrijk: hoe constanter, hoe beter. Snelle en / of grote wisselingen in de temperatuur brengen schade toe aan uw vloer. Daar komt bij dat met de huidige systemen het energieverbruik juist daalt zolang u de temperatuur niet verandert!

Vloerverwarming in combinatie met parket- of laminaatvloer mag nooit te warm worden gestookt. Teveel warmte veroorzaakt uitdroging en krimp van de vloer. De maximaal toegestane instroomtemperatuur van het water bedraagt 45 °C. De oppervlaktetemperatuur van de afwerkvloer mag maximaal 28 °C bedragen. Vaak valt dit binnen de waarden van de toegepaste systemen maar vraag dit voor de zekerheid na aan uw installateur. Als u uw vloerverwarmingsysteem door Kroon Parket laat uitvoeren, dan wordt er een computer tussen geplaatst die er voor zorgt dat de temperatuur ook niet per ongeluk verkeert kan worden afgesteld.

Wanneer u op een parket- of laminaatvloer met vloerverwarming kleden of karpetten plaatst, kunnen deze warmteophopingen veroorzaken. Ook kasten die tot onderaan gesloten zijn, hebben een isolerende werking, waardoor uw vloer hieronder extra wordt opgewarmd. De warmteophopingen kunnen krimpnaden veroorzaken en bovendien vermindert u hierdoor het rendement van uw vloerverwarming.

Hout staat bekend als een uitstekende thermische isolator. Hierdoor zal een houten vloer ten opzichte van bijvoorbeeld een stenen vloer niet koud aanvoelen. Door de goede isolerende eigenschappen zal een houten vloer iets trager opwarmen, maar houdt daarna de warmte wel weer langer vast. Moderne vloerverwarmingssystemen worden aan de onderkant van isolatie voorzien, zodat de warmte niet weg kan vloeien. 

Voor een goede warmteafgifte dient de warmtegeleidingsweerstand (Rc-waarde) van het parket / laminaat niet te hoog te zijn. Deze Rc-waarde is afhankelijk van de samenstelling en dikte van het parket / laminaat. Deze dient bij voorkeur zo dun mogelijk te zijn. Wij kunnen u nader informeren over de gemiddelde Rc-waarden van diverse houten vloeren en onderlagen.

Als we kijken welke legsystemen het meest geschikt zijn voor plaatsing op vloerverwarming dan hebben samengestelde vloeren de voorkeur. Een parketvloer kan ter plaatse worden samengesteld. Hierbij wordt een 8 mm mozaïek ondervloer verlijmd op de afwerkvloer en daarna worden 6 tot 9 mm dikke parketdelen hierop verlijmd, genageld, geschuurd en afgewerkt. Deze tapis- en bourgognevloeren kunnen in verschillende uitvoeringen worden geplaatst, zoals een visgraatpatroon of landhuisdelen. De breedte van de delen in combinatie met vloerverwarming bedraagt maximaal 16 cm en de delen worden bij voorkeur geleverd met een vellingkant.

Tegenwoordig worden veel houten vloeren reeds vooraf samengesteld. Hierbij wordt een massieve houten toplaag van 4 tot 7 mm fabrieksmatig verlijmd op een onderlaag van bijvoorbeeld watervaste multiplex. Deze vloeren kunnen in combinatie met hoofdverwarming worden geleverd in een breedte t/m 24cm. Het kan rechtstreeks worden verlijmd op de afwerkvloer of zwevend geplaatst in combinatie met een speciale ondervloer welke een lage warmteweerstand heeft.

 

Voor het verlijmen van een parketvloer dient de afwerkvloer vlak, droog, vormvast en schoon te zijn. Indien uw afwerkvloer niet is voorzien van een kruipruimte of indien u een wat ouder vloerverwarmingssysteem heeft, raden wij aan uw parketvloer zwevend te plaatsen. Hiermee wordt voorkomen dat optrekkend vocht uw vloer beschadigt omdat er een speciaal vochtscherm wordt toegepast. Bij vele, met name oudere, vloerverwarmingssystemen zijn de aanvoerleidingen van kunststof en doorgaans zonder ommanteling ingestort in de afwerkvloer, waardoor ze op termijn vocht kunnen afstaan. Wij kunnen de vloer in zulke gevallen verlijmd plaatsen indien vooraf een chemisch vochtscherm wordt aangebracht. Aangezien dit een vrij kostbare laag is wordt er vaak voor zwevend leggen gekozen.

Voor aanvang van de werkzaamheden zal het restvochtpercentage van uw afwerkvloer worden opgemeten. Dit gebeurt nadat u onderstaand opstookprotocol heeft uitgevoerd. Het vochtpercentage van uw zandcement afwerkvloer mag maximaal 1.8% bedragen (bij anhydriet maximaal 0.3%). Indien dit percentage nog te hoog is, dient de hele opstookprocedure nogmaals uitgevoerd te worden en dienen de legwerkzaamheden uitgesteld te worden totdat de juiste waarde is bereikt.

 

Dit protocol geeft aan hoe u de afwerkvloer op het maximaal toelaatbare restvochtpercentage krijgt. Voordat u de vloerverwarming opstart, dient de afwerkvloer minimaal 28 dagen oud te zijn. De eerste stookdag stelt u de watertemperatuur in op 20 °C, vervolgens moet de watertemperatuur met 5 °C per 24 uur verhoogd worden. Let er op dat de instroomtemperatuur van het water niet boven 45 °C uitkomt. Deze maximale temperatuur minstens 24 uur per centimeter vloerdikte aanhouden. Bij een afwerkvloer van 3 cm dik, houdt u de maximale temperatuur dus 3 dagen aan.

Het afbouwen van de watertemperatuur dient eveneens met 5 °C per 24 uur te gebeuren tot een watertemperatuur van 20 °C. de totale opstookprocedure neemt ca. 14 dagen in beslag. Gedurende dit proces is het van groot belang dat u de ruimte voortdurend goed ventileert om zodoende vocht te laten ontsnappen. Bovenstaande procedure dient altijd te worden opgevolgd, ongeacht het seizoen.

 

Tijden het plaatsen van de vloer dient de afwerkvloer tussen de 15 tot 18 °C te zijn (de temperatuur van het water is dan circa 20 °C). Deze temperatuur vervolgens minimaal 5 dagen na het leggen aanhouden, waarna een start kan worden gemaakt met het langzaam opvoeren van de temperatuur ( 1 à 2 °C per dag) tot u de gewenste of maximaal toelaatbare instroomtemperatuur van het water van 45 °C heeft bereikt. Wanneer deze temperatuur hoger wordt, ontstaat de kans op onherstelbare schade aan uw parketvloer. Aan het begin van het stookseizoen de watertemperatuur zéér geleidelijk opvoeren en aan het einde van het stookseizoen weer zéér geleidelijk afbouwen. Geen verschil in dag- en nachttemperatuur creëren om de parketvloer zo stabiel mogelijk te houden (dit heeft ook nauwelijks effect op het energieverbruik). 

Vloerkoeling is in opkomst, waardoor wij steeds vaker worden geconfronteerd met de vraag of vloerkoeling en parket / laminaat samen kunnen gaan. Het antwoord is wederom ja.

Vloerkoeling werkt volgens hetzelfde principe als vloerverwarming, alleen stroomt er koud water door dezelfde leidingen in plaats van warm water. De warmte- en koudeoverdracht is aan dezelfde randvoorwaarden gebonden, dus kunnen niet alle soorten parket worden toegepast en moet er een goede warmte- en koudeoverdracht mogelijk zijn tussen de vloer en het parket / laminaat.

Door de koude vloer (watertemperatuur ongeveer 18 °C) wordt aan de lucht in het vertrek warmte onttrokken. Het effect van vloerkoeling is te vergelijken met wat men ervaart in kerkgebouwen etc. waar er sprake is van dikke, massieve wanden en vloeren, die door hun eigen massa een koude-accu vormen. Daardoor wordt deze manier van koelen als comfortabeler ervaren dan bijvoorbeeld koelen door airconditioning.

Door de afkoeling van een ruimte met een hoge relatieve luchtvochtigheid zou theoretisch condensvorming kunnen ontstaan, wat niet bevorderlijk is voor een vloer. Daarom is het absoluut noodzakelijk om de aanvoertemperatuur te regelen aan de hand van de relatieve luchtvochtigheid. Dit kan op twee manieren worden geregeld. De relatieve luchtvochtigheid kan middels een sensor op de vloerverwarmings-/koelingsverdeler worden gemeten. Het water mag dan iet kouder worden dan 18 °C. bij deze wijze van meten en regelen is het effect van vloerkoeling iets minder. Wordt de relatieve luchtvochtigheid middels sensoren in de ruimte zelf gemeten, dan kan het water kouder zijn dan 18 °C, een en ander afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid. Bij deze wijze van meten en regelen wordt een maximaal effect behaald.

In een woning met vloerverwarming in combinatie met vloerkoeling wordt in feite voor een parket / laminaatvloer, het gehele jaar door, de meest optimale conditie geschapen! Geen grote verschillen in temperatuur en een gecontroleerde relatieve luchtvochtigheid. Vloerkoeling is niet in staat om lucht te ontvochtigen. Als zomers de relatieve luchtvochtigheid aanhoudend te hoog blijft, zal de vloerkoeling automatisch uitgeschakeld worden, tenzij er voorzien is in een luchtontvochtiger.

Laat altijd het koeltechnische gedeelte over aan een specialist en wees er van overtuigd dat er sprake is van een regeling die gerelateerd is aan de relatieve luchtvochtigheid!

U dient de vloer te onderhouden volgens het verstrekte onderhoudsvoorschrift. Door de vloerverwarming droogt het hout echter meer uit, waardoor het raadzaam is uw vloer wat vaker te onderhouden. 

Het is onze verantwoordelijkheid dat er een prachtige vloer bij u wordt gelegd. Echter het blijvende resultaat is afhankelijk van het naleven van de voorschriften zoals hiervoor omschreven. Dit valt onder uw verantwoordelijkheid. Wanneer deze voorschriften en adviezen worden opgevolgd, zult u nog jaren plezier hebben van uw verwarmde parket- laminaatvloer

Veiliger, geen gevaar voor stoten of branden aan radiatoren

Zuiniger,