Luchtvochtigheid

Hout is een natuurproduct. Door de celstructuur reageert hout op verandering in temperatuur en luchtvochtigheid. Lees verder hoe u dit kunt controleren.

Hout is een natuurproduct. Door de celstructuur reageert hout op verandering in tempratuur en luchtvochtigheid. Buiten het normale onderhoud van uw vloer is het ook erg belangrijk dat u de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid (RV), in de ruimte waarin de houten vloer ligt. Hieronder zullen we uitgebreid uitleg geven over hoe u het kan meten en wat u eraan kunt doen om de juiste luchtvochtigheid te hebben in uw woning.

Hoe wordt luchtvochtigheid gemeten

Om de luchtvochtigheid in uw woning te meten wordt er een zgn. haarhydrometer gebruikt. Deze zijn te herkennen aan de ronde vorm en de percentages die erop staan. Een hygrometer heeft een schaalverdeling welke meestal in 3 delen in verdeeld, te weten:

  1. Tussen 0% en 55%
  2. Tussen 55% en 65%
  3. Tussen 65% en 100%

Let wel op: deze waarden gelden niet voor een elektronische hygrometer.

Wat wel belangrijk is bij het meten met de hygrometer, dat u het instrument het liefst in het midden van de kamer plaatst (dus niet bij het raam, in de felle zon of bij de keuken in verband met de het verdampen van water bij het koken). Bij voorkeur in de buurt van de thermostaat.

De luchtvochtigheid is te laag

Als de wijzer van de hygrometer tussen de 0% en de 55% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte te laag is. De houten vloer zal het aanwezige vocht, wat nog in het hout zit, laten verdampen met als gevolg, dat de planken kunnen gaan krimpen. Dit maakt ook de kans dat naden en kieren zichtbaar worden en mogelijk ontstaan er krimpscheuren in het hout.

Om dit verschijnsel tegen te gaan, is het aan te raden de luchtvochtigheid op korte termijn omhoog te brengen. Dit kunt u doen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger.

De luchtvochtigheid is goed

Als de wijzer van de hygrometer tussen de 55% en 65% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte goed op peil is. Het peil houden van de luchtvochtigheid is niet alleen goed voor uw vloer, maar ook goed voor al uw meubels en niet te vergeten; uw gezondheid! De waarde ligt tussen de 55% en de 65% en er is een temperatuur van 20˚C – 21 ˚C. De houten vloer zal niet of nauwelijks werken, omdat dit een ‘gunstig klimaat’ is.

De luchtvochtigheid is te hoog

Als de wijzer van de hygrometer tussen de 65% en de 100% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte aan de hoge kant is. De houten vloer zal de vochtige lucht absorberen met als gevolg dat het hout kan gaan uitzetten. De vloer komt dat onderspanning te staan. Hierdoor kunnen de delen gaan ‘’bollen of schotelen’’. Om dit verschijnsel tegen te gaan is het belangrijk dat de luchtvochtigheid snel naar beneden wordt gebracht. Goed ventileren (warme, vochtige lucht afvoeren) kan de relatieve luchtvochtigheid doen dalen.

In de zomer periode is de relatieve luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de (te) hoge kant. Zo hebben bijvoorbeeld airconditioning of een luchtontvochtiger (kleine bouwdroger), een apparaat dat de vocht uit de lucht onttrekt, een positief resultaat.

Kruipruimtes

Indien uw woning voorzien is van een kruipruimte is het absoluut noodzakelijk dat eventuele aanwezige ventilatieroosters geopend zijn en blijven. De roosters dienen aan beide zijden van het huis aanwezig te zijn om de juiste ventilatiestroom te garanderen.

Indien deze roosters niet aanwezig zijn of verstopt zijn, kunnen de gevolgen voor uw parketvloer zeer nadelig zijn. De parketvloer zal hierdoor extra vocht opnemen, waardoor de vloer extreem zal gaan uitzetten en zelfs bol kan komen te staan.

martin zethof
martin zethof
Artikelen: 13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.