Nooit meer koude voeten …

Heb je vloerverwarming en ben je op zoek naar een nieuwe vloer? De meeste parketsoorten gaan uitstekend samen met vloerverwarming, vloerkoeling en ook met waterpompen. Kroon Parket heeft verstand van parket op vloerverwarming & vloerkoeling. U herkent ons aan het vignet. Om de juiste keuze te maken leggen we u graag uit waar u op moet letten.

Parket en vloerverwarming. Ben je op zoek naar een nieuwe vloer en wil je weten wat er mogelijk is in combinatie met vloerverwarming? De meeste parketvloeren gaan uitstekend samen met vloerverwarming, vloerkoeling en ook met warmte-win installaties. Parket en vloerverwarming is een geslaagde combinatie. Steeds vaker wordt er op vloerverwarming een parketvloer gelegd. Logisch, want een parketvloer is niet alleen mooi, het is ook nog eens duurzaam en behaaglijk. Parketvloeren hebben een warmteweerstand / RC waarde lager dan 0,13 [m²K/W]. Hout is een natuurproduct. Geen enkele houten vloer is hetzelfde-elk stukje hout heeft zelfs zijn eigen kenmerken. Houtsoort, oppervlakte bewerking, afwerking en de manier van leggen maken dat elke houten vloer anders is. Juist die unieke uitstraling geeft hout zoveel charme. Je parketvloer krijgt door het gebruik steeds meer karakter en wordt daardoor alleen maar mooier.

Parket blijft een leven lang mooi!

Vloerverwarming geeft warmte af. Deze warmte wordt door het parket doorgegeven. Dit heet warmteafgifte. Vol verlijmd parket biedt maximale en gelijkmatige warmteafgifte. Het hout neemt de warmte op en geeft deze geleidelijk weer af waardoor de vloer altijd behaaglijk aanvoelt.

Door de thermostaat permanent op 20-21˚C in te stellen voorkom je dat de vloer teveel afkoelt. Het ’s morgens weer opwarmen van een huis kost meer energie dan het instellen van een constante temperatuur.

Parketvloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming

Vast verlijmde parketvloeren. Dit zijn ideale vloeren om te gebruiken met alle soorten vloerverwarming. Deze parketvloeren worden rechtstreeks verlijmd op de bestaande ondervloer, meestal is dit een zand/ cement vloer of anhydriet ondervloer, of een renovatievloer met vloerverwarming. Vast verlijmde parketvloeren zijn er in meerdere vormen. De twee bekendste zijn traditioneel parket (het zogenaamde ‘tapis’ en ‘bourgogne’) en tweelaags/ meerlaags parket dat is opgebouwd uit een toplaag van massief hout, verlijmd op een multiplex onderplaat.

Tapis en Bourgogne (traditioneel parket)

Traditioneel parket wordt door een parketlegger in twee lagen op de ondervloer aangebracht. De eerste laag is een mozaïek eiken onderlaag. Daarna komt de toplaag naar keuze. Traditioneel parket wordt standaard in twee diktes geleverd, Tapis 6 mm dik en Bourgogne 9 mm dik. Met tapis kunnen de mooiste patronen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een visgraat-, blokpaneel-, hongaarse punt of een versailles patroon. Bourgogne wordt meestal gebruikt in de vorm van landhuisdelen of als bredere visgraat (advies: niet breder dan 14 cm). Na het verlijmen en spijkeren van bovenaf wordt de parketvloer geschuurd en afgewerkt. Voor strak geschuurd werk, maar ook verouderd en gekleurd, in olie of lak, zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt.

Tweelaags/ meerlaags parket 10-16 mm

De parketvloer is reeds opgebouwd in twee lagen en kan daardoor direct verlijmd worden op de ondervloer met vloerverwarming. De ondervloer moet wel goed vlak zijn, eventueel is egaliseren noodzakelijk. Deze vloeren zijn door hun minimale dikte (en dus lage weerstand) zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Meerlaags parket kan, net als tapis, in meerdere patronen gelegd worden. De meest voorkomende patronen zijn stroken, visgraat, hongaarse punt of brede delen (maximaal tot 22,5 cm) .

Parketvloeren, die minder renderen in combinatie met vloerverwarming

Zwevend gelegde vloeren. Bij zwevend gelegde vloeren worden alleen de tong- en groef verlijmd of hebben een klik-verbinding. Onder dit type parketvloer(vaak een lamelparket of meerlaags parket) ligt een tussenvloer om loopgeluid te verminderen. Deze ‘zwevende’ constructie, in combinatie met een licht isolerende onderlaag, is minder geschikt om op vloerverwarming te leggen, omdat het rendement te laag is. Kies je er wel voor om zwevend te leggen kies dan in ieder geval voor een geschikte (warmte doorlatende ) tussenvloer oals heatfoil.

Dikke massieve planken. De dikte van 20-22 mm van deze massieve planken zorgt voor een groot rendementsverlies ( meer dan 0,13 [m²K/W]). Door deze te hoge warmteweerstand zijn massieve planken niet geschikt om op vloerverwarming te leggen. Wij adviseren een maximale dikte van 16 mm voor parket te hanteren bij installatie op vloerverwarming.

Wat is het rendement van het parkettype in combinatie met je houtsoort.

Parket heeft invloed op de warmte die de vloerverwarming kan afgeven. Deze weerstand, ook wel warmteweerstand of Rc-waarde, wordt uitgedrukt in een aantal m²K/W. Elk materiaal en ook elke houtsoort heeft zijn eigen Rc-waarde. Een lage weerstand geeft een kortere en een hogere weerstand een langere opwarmtijd. Wij adviseren om niet alleen naar de Rc-waarde te kijken maar vooral naar wat je mooi vindt en daarnaast ook naar je wooncomfort.

Sommige materialen met een lage Rc-waarde koelen heel snel af waardoor de vloer, na het afslaan van de thermostaat, direct koud aanvoelt. Een houten parketvloer houdt de warmte veel langer vast en geeft daardoor meer comfort.

Wil je je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken, dan adviseren wij om een parketvloer (top- en ondervloer samen) te gebruiken met een Rc-waarde lager dan 0,13 [m²K/W]. Is je vloerverwarming in gebruik als bijverwarming dan kan je uitgaan van een Rc-waarde lager dan 0,18 [m²K/W].

Tip: Wij adviseren om gebruik te maken van een Fidbox. Dit wordt tijdens het plaatsen van de vloer in een uitsparing onder een van de planken geplaatst. Dit apparaatje controleert continu de temperatuur en het vochtgehalte in de lucht. Mocht hier plotseling iets veranderen dan ontvangt u een waarschuwing via uw telefoon. Zo kunt u tijdig reageren en mogelijk problemen voorkomen.