Bourgogne

Bourgogne is een brede-delen landhuisvloer van ca. 9 mm dik met of zonder vellingkant die net als tapis wordt verlijmd en gespijkerd op een tussenvloer. 

Het grote verschil zit in de breedte van de delen. Bij Tapis is dit standaard 7 cm en op aanvraag leverbaar in 9 cm. Bij Bourgogne is het mogelijk om tot zo’n 18 cm breed te gaan, waardoor een echte plankenvloer ontstaat 

Meestal worden bij deze vloeren gekozen voor vellingkanten (schuin afgezaagde kanten) om het plankeneffect te versterken. Overige patronen zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld met wisselende breedtes of een grote visgraat. 

Voor ieder huis en elke smaak is er een variatie voor handen die uitstekend in het interieur past. Zowel in uitstraling als in gebruiksgemak is deze massief houten parketvloer superieur. 

Bourgogne laat u het buitenleven binnen beleven.

bourgogne wit gerookt visgraat 01

Leggen
De 9 mm dikke massieve delen, die op traditionele wijze worden gelegd, zorgen voor een heerlijk ruimtelijk wooncomfort en een nostalgische uitstraling. Bourgogne delen kunnen worden geleverd in wisselende of vaste breedtes tot wel 25 cm. De delen worden verlijmd en gespijkerd op een tussenvloer van spaanplaat of van eiken mozaïek, die op zijn beurt weer wordt verlijmd op de bestaande zandcement-, beton- of anhydrietvloer. Omdat Bourgogne als halffabrikaat wordt geleverd zal de vloer, nadat deze gelijmd en gespijkerd is, nog enkele malen geschuurd en gevoegd moeten worden (met voegenkit en houtstof). Voor een prachtige finish wordt de vloer afgewerkt met een waslaag, hardwaxlolie of laklaag naar keuze

Grote patronen
Een groot walvisgraat- of blokpatroon, maar ook Hongaarse- of Weense punt behoren tot de mogelijkheden. De keuze in legpatronen bij Bourgogne delen is niet zo ruim als bij Tapis, maar zeker groot genoeg. U kunt kiezen voor een landelijke uitstraling met V-groef of een strak resultaat zonder. Ook als het om houtsoorten gaat heeft u veel keuze. Hout met een warme of juist koele tint, of denk bijvoorbeeld aan bijzondere houtsoorten zoals Padoek (knalrood) of Purperhart (paars).

Vloerverwarming
Diverse Bourgogne vloeren kunnen prima op vloerverwarming gelegd worden. Door de geringe dikte zal er weinig rendementsverlies optreden. Wij adviseren u in dit geval een maximale breedte van 140 mm per deel. 

Voordelen bourgogne:

  • werkt niet of nauwelijks
  • afwerking naar keuze
  • minimaal loopgeluid, stille vloer
  • lange levensduur
  • bij aanbouw uit te breiden

Nadelen van bourgogne:

  • niet zelf te leggen
  • niet opneembaar
  • spijkergaatjes kunnen de eerste tijd zichtbaar zijn
  • langere legtijd

Kom naar een van de winkels van Kroon Parket en laat u informeren over de vele mogelijkheden en prijzen